Головні події церкви Успіння Пресвятої Богородиці у Кобижчі
30 серпня 2016 року
28 серпня - Успіння Пресвятої Богородиці або Перша Пречиста

28 серпня православні та греко-католики святкують Успіння Пресвятої Богородиці. За традицією східної церкви, свято Успіння Пресвятої Богородиці або, як кажуть у народі, Перша Пречиста, належить до переліку дванадцяти найбільших свят церковного року, під час якого згадують упокоєння, воскресіння та прославлення Матері Божої.

Віряни Кобижчі вважають це свято особливим, адже в нашому селі недавно відбудований храм Пресвятої Богородиці, в якому до речі відбулася торжественне богослужіння. Кобижчанці вірять в те, що в наш складний час заступниця Пресвята Богородиця захистить нас всіх від поганих думок та вчинків, та наставить на путь істини.

Тому до церкви на святкову службу прийшли майже всі мешканці нашого чудового села, щоб відчути єднання у молитві за краще майбутнє нашої Батьківщини. Були також високопоставлені гості з Ніжина.

Народні прикмети:

Початок молодого бабиного літа.

Якщо погода молодого бабиного літа (з 28 серпня до 11 вересня) гарна, то старе бабине літо (13 - 21 вересня) буде негожим.

Яка перша Пречиста - така й осінь.

Як на Пречисту йде дощ, то осінь буде погана, дощова, сльотлива і холодна. І навпаки: як не буде дощу, то тепла, сухувата, без болота.

10 травня 2016 року
Як у церкві Успіння Пресвятої Богородиці у Кобижчі відбувалася великодня служба

До Великодня віряни прийшли освятити яйця, паски та інше. До собору батьки приходили з дітьми, деякі з яких були вбрані у національні костюми.

Отець Василій закликав українців на Великдень радіти, незважаючи на всі труднощі і війну.

Пасхальна Служба Божа триває всю ніч. Її урочистий момент настає опівночі, коли священик сповіщає «Христос воскрес!», А всі присутні відповідають «Воістину воскрес!» Після служби процесія тричі обходить навколо церкви, а потім починає процес освячення обрядових пасхальних страв: пасок, сирних пасок, яєць, ковбас, червоного вина і інших страв (залежно від місцевості). Господині збирають їх у кошики, які прикрашені вишитими рушниками, барвінком і свічками. У стародавні часи християни після суботньої літургії не йшли з церкви, а залишалися там до ночі, харчуючись хлібом і вином. Під час служби священики міняють буденний одяг на святкову. Після церковної служби розходяться по домівках і починають «розговлятися».

На Великодні свята, як і на Різдво, повинна зібратися вся родина, адже це - «Великий День». Великодній сніданок починається молитвою. Після молитви батько сімейства бере освячене яйце і ділить його на стільки частин, скільки присутніх за столом (залишаючи окремо на тарілці і для померлих членів сім'ї), зі словами благословення роздає яєчко і каже:
- Щоб на ті свята нас Всевишній поблагословив щастям і добрим здоров'ям на довгі літа. Щоб Матір Божа всіх нас взяла під свій покров. Щоб ми могли рости духовно і виховували в такому дусі своїх дітей. Дай, Боже, ці свята щасливо відсвяткувати і інших дочекатися. «Христос воскрес!» - «Воістину воскрес!» - Відповідають усі присутні за святковим столом.

Звичай на Великдень розпочинати святкування яйцем (писанкою), існує в Україні з давніх часів, адже яйце символізувало зародок нового життя. У християнстві яйце є символом Воскресіння Христового, тому як з мертвої шкаралупи яйця народжується нове життя, так і Христос вийшов із гробу до Нового Життя.

28 квітня 2016 року

1 травня 2016 року православними віруючими відзначається Великдень - Світле Христове Воскресіння.

В ряду Господніх свят свято Пасхи посідає центральне місце, а в ряді всіх свят християнських Пасха Христова є найвище торжество віри, радісно і урочисто свято. Кажуть, що Пасхальна ніч - сама безмовна і тиха ніч в році. Всі моляться запалюють свічки і чекають, коли священики в світлих ризах, з хрестом, іконами і корогвами вийдуть з церкви - для того, щоб хресним ходом обійти навколо храму і як би прийти до запечатаному труні Спасителя. У цей час настає 12 годині ночі - час, коли ми святкує Воскресіння Христа і починається спів святкового тропаря: «Христос Воскрес із мертвих». Всі входять в відчинені двері храму і після радісних слів священика «Христос Воскрес!», - Радіючи, відповідають «Воістину Воскрес!». У цю ніч у пасхальному цілування і Привітному благовісті серця людей відкриваються радості любові.
У Велику Суботу, під світле Христове Воскресіння в Єрусалимі на святий Гроб Господень сходить благодатний вогонь. Це явне чудо повторюється протягом багатьох століть, з глибокої давнини і є живим із обітницею Спасителя, даного Його учням після Воскресіння: «І се, Аз з вами єсмь повсякденно аж до кінця віку».
На третій день після поховання Христа рано вранці в неділю кілька жінок (Марія, Саломія, Іоанна ...) пішли до гробу, щоб принести пахощі, призначені для тіла Ісуса. Підійшовши, вони побачили, що великий камінь, щоб замкнути вхід в труну, відвалений, труна порожня, а на камені сидить Ангел Господній. Вид Його був як блискавка, а одежа Його біла, як сніг. І від страху перед Ангела, жінки прийшли в трепет. Ангел же сказав: «Не бійтеся, бо знаю, що ви шукаєте: Ісуса розп'ятого. Його немає тут. Він воскрес, як сказав ». Зі страхом і радістю поспішили жінки сповістити апостолам про побачене. «І се, Ісус зустрів їх і сказав: радійте! Вони ж підійшли, обняли Його ноги і вклонились Йому до. Тоді промовляє до них: Не лякайтесь, бо Ідіть, повідомте братів Моїх, нехай вони йдуть у Галілею, і там побачать Мене ». І як колись, Воскреслого побачили Його учні. У світле свято Великодня Церква закликає віруючих «очистити почуття і побачити Христа, сяючого незлочинним світлом воскресіння, і, оспівуючи переможну пісню, почути ясно від Нього:« Радійте! ».
«Нехай ніхто не сумує за гріхи, тому що засяяло із гробу прощення. Нехай ніхто не боїться смерті, бо нас визволила смерть Спасителя: її погасив Той, Кого вона тримала в своїй владі. Переміг над пеклом зійшов у пекло. Гірко довелося пеклі, коли він скуштував Його плоті. ... Прийняв тіло і раптом потрапив на Бога; прийняв землю, а зустрів Небо. Він прийняв те, що бачив, і попався на те, чого не бачив. Смерть, де твоє жало? Пекло, де твоя перемога? ... Воскрес Христос - і жодного мертвого у гробі. Бо Христос, воскреснувши з мертвих, поклав початок воскресінню померлих »(з слова св. Іоанна Златоуста).
Пояснюючи таїнство смерті Христової, Церква вчить, що за Його положенні до гробу і до Світлого Воскресіння Христос Син Божий, Бог і людина, «був у гробі тілом і в пеклі душею, в раю з розбійником і на престолі з Отцем і Святим Духом, все наповнюючи як Всюдисущий ». «Сьогодні Владика полонив пекло, звільнивши в'язнів, від століття там знаходяться», - виголошує Церква, сопрісутствуя в дусі Воскресінню Христовому.

Пасхальна служба

У службі свята Пасхи оспівується богосвітлий перемога Господа нашого Ісуса Христа над усіма ворогами нашого спасіння і дарування нам життя вічне. Всі богослужіння і церковні обряди свята особливо урочисті і пройняті почуттям радості. Великоднє привітання нагадує нам той стан апостолів, в якому вони, коли раптово рознеслася звістка про Христове Воскресіння, з радісним захопленням вигукували: «Христос Воскрес!» І відповідали один одному: «Воістину Воскрес!» (При цьому тричі цілуються один одного на знак загального примирення і на свідчення радості у Воскреслому Христі Спасителя). При цілування і вітанні віруючі здавна дарують один одному червоне яйце, яке є символ життя і нагадує нам про те, що наша нова життя придбана Пречистою Кров'ю Ісуса Христа.
Великдень. Початок свята Пасхи
Свято починається Христовим Вескресеніем, опівночі між Великою Суботою і Воскресінням. Служиться особлива урочиста служба - Світла Пасхальна Заутреня.
У деяких храмах відразу після Утрені служиться Світла Пасхальна літургія, яка триває близько двох годин. Таким чином пасхальне богослужіння закінчується після трьох годин ранку. Під час цієї літургії моляться, які говіли, сповідалися і причащалися по час Страсного тижня, можуть знову причащатися без сповіді, якщо за час, що минув ніяких великих гріхів не було вчинено.
Після богослужіння, так як пост скінчився, моляться звичайно розговляються (їдять скоромне - не пісні). Моляться теж приносять паски, сирні паски та великодні фарбовані яєчка, для того щоб священик освятив їх після служби.

Великодні яйця

Звичай дарувати один одному червоні яйця під час Пасхи перейшов до нас із Греції разом з християнською вірою.
Після вознесіння Ісуса Христа св. рівноапостольна Марія Магдалина, прийшовши для проповіді Євангелія в Рим, постала імператора Тиверія і, піднісши йому червоне яйце, сказала: «Христос Воскрес», і таким чином почала перед ним свою проповідь про Воскресіння Спасителя.
Пріоритетні християни, дізнавшись про таке щиросердо хлібну рівноапостольної дружини, почали наслідувати його і при згадці Воскресіння Христового стали один одному дарувати червоні яйця.
Червоний колір цього дару нагадує Кров Спасителя, пролиту за нас і служить знаком загальної радості про перемогу Ісуса Христа над смертю, Його воскресіння з мертвих, нашому спокуту і повстанні в іншому світі. Яйце в цьому випадку є прекрасний символ нашого відродження в життя майбутню. Колись і ми, відкинувши все тлінне тут, де вже маємо зародок і початок вічного буття, відродити і воскреснемо для іншого життя.
Відомо інше оповідання про першому червоному яєчку
Марія Магдалина, як і інші учні Господа, ходила з країни в країну і всюди розповідала про Ісуса Христа, про те, як Він воскрес із мертвих і про те, чого Він навчав людей. Одного разу прийшла вона до Риму і там увійшла до палацу. Колись давно Марія була знатної і багатої, її в палаці знали і пропустили до імператора Тиверія. В ті часи, приходячи до імператора, люди завжди приносили йому якийсь подарунок. Багаті приносили коштовності, а бідні приносили що могли. І ось Марія прийшла тепер, коли у неї нічого більше не було, крім віри в Ісуса Христа. Вона зупинилася перед імператором, простягнула йому просте яєчко і голосно сказала:
- Христос Воскрес!
Здивувався імператор і сказав:
- Як може хто-небудь воскреснути з мертвих! Важко в це повірити. Так само важко, як повірити, що це біле яйце може стати червоним!
І поки він ще говорив, яєчко стало змінюватися кольором: порозовело, потемніло і нарешті стало яскраво-червоним!

Великодні прикмети

* Не забудьте в Пасхальну ніч принести додому води з колодязя (або хоча б налити з крана). Нею окроплюють кімнати. Особливо ретельно - дитячу. Таким чином виганяють гріхи, погані думки, злі наклепи.
* Дитина, що народилася в Великодній тиждень, і тим більше до Великодня, буде не тільки щасливий і чудово здоровий, але і досягне високих чинів.
* Якщо хтось з дівчат "засидівся в дівках", то до Великодня, під час церковного служіння, треба сказати такі слова: "Воскресіння Христове! Пішли мені нареченого холостого!"
* Вважалося, що на Великдень особливо вірно збуваються всі любовні прикмети. Ушибешься лікоть - згадає милий. Якщо в щі впаде тарган або муха - чекай побачення. Губа зачешется - поцілунок. Свербить брову - кланятися з милим.
* У великодні дні шуміти не можна. І пити до втрати свідомості - теж.

Пасха Христова

Слово "пасха" прийшло до нас з грецької мови і означає "настання", "позбавлення". Як хресною Христовою смертю здійснено наше спокутування, так Його Воскресінням дароване нам вічне життя.
Дата Великодня (православної пасхалії) визначається за правилом, яке було встановлено на Першому Вселенському Соборі (325 р) в місті Нікеї. За цим правилом Великдень буває в першу неділю після весняного повного місяця і після іудейського Великодня. Постанови (канони) Вселенських Соборів не можна міняти.
Римська церква в 1504 році відділилася від Православної Церкви. З тих часів вони справили багато змін. Одне з них було введення так званого "нового календаря". За Римською церквою пішли і протестанти. Через це у них буває, що Іудейська Пасха слід після їх Великодня, що є порушенням постанови Першого Вселенського Собору.

Великодній період

Весь період до Вознесіння (40 днів після Великодня) вважається Великодніх періодом, і православні вітають один одного вітанням "Христос Воскрес!" і відповіддю "Воістину Воскрес!". Навіть коли піднімають слухавку, то не говорять "алло", а говорять "Христос Воскрес!". Весь цей період пов'язаний з багатьма звичаями і традиціями.
Світла Пасхальна Седмиця
Великдень святкується сім днів, тобто весь тиждень, і тому цей тиждень називається Світлим Великодньої седмицею. Кожен день тижня теж називається світлим: Світлий Понеділок, Світлий Вівторок і т.д., а останній - Світла Субота.

Великодні звичаї

До особливих пасхальним обрядам відноситься благословення артоса. Артос - це просфора із зображеним на ній хрестом або Воскресінням Христовим. Історичне походження артоса таке. Апостоли за звичаєм куштували трапезу разом з Господом, а після вознесіння Його на небо відкладається частина хліба для свого вчителя, тим самим виявляли свою віру в постійну присутність Ісуса Христа серед учнів. Готуючи артос, Церква наслідує апостолам. Разом з тим артос нагадує нам, що Ісус Христос хресну смерть і Воскресінням став для нас Справжнім Хлібом Життя. Після Літургії освячуються принесені віруючими яйця, паски (за традицією пасхальна трапеза починається з співу молитви «Христос Воскрес» і куштування освячених яєць, паски і паски). Згадуючи про великих благодіяння, наданих роду людському Воскресінням Ісуса Христа, стародавні християни простягали руку допомоги і про доброчинність сірим, убогим і убогим. Свідченням стародавньою християнською благодійності за днів святого Великодня залишилася і нині роздача грошей і освячених продуктів бідним, щоб зробити і їх в це світле свято учасниками загальної радості.

28 серпня 2015 року

28 серпня православна церква відзначає останнє двунадесяте свято року – Успіння Пресвятої Богородиці.

Цього дня закінчується двотижневий Успенський піст, який розпочинається 14 серпня на Маковія.

28 серпня 2015 р., в день свята Успіння Пресвятої Богородиці, майже всі жителі села Кобижча прийшли до церкви. Кожний міг перейнятися позитивом та радістю цьго чудового свята. Успіння Богородиці - 28 серпня є храмовим святом для кобижчан. В цьому році радість від свята є особливою. Тому що, завдяки їхнім загальним зусиллям церква, яка була історичною пямяткою, і яка на жаль не збереглася до сьогодення, в цьому році була відбудована і освячена. Це свято знакове для всїх мешканців, адже кожен вклав в цей процес частину своєї душі. В наш час інтернету та високих технологій так важливо не забувати про Бога. Дуже чудово, коли людина має таке місце, де вона завжди може подумати про себе та своїх близьких, та помолитися за їхнє спасіння.

Настоятель церкви отець Василій був радий бачити прихожан в урочистому настрої. Богослужіння та молива надихнула на позитив. Всі в чудовому настрої приступають до осінньго сбору врожаю та готуются до зими. У народі це свято називають «Перша Пречиста». Протягом осіннього періоду є три «Пречисті»: «Перша Пречиста жито засіває, друга - дощем поливає, а третя - снігом покриває». Отож, на «Першу Пречисту» відбувається озимий посів. Після цього свята колись у селі дівчата звільнялись від тяжкої роботи. Звідси й приповідка: «Прийшла Перша Пречиста - стає дівка речиста», багато говорить, бо немає вже що робити. В Україні о цій порі розпочинається збір врожаю в садах. На деревах залишаються лише «зимові» сорти яблук та груш. Після Першої Пречистої також розпочиналася заготівля калини. Як ми знаємо, калина здавна символізує Україну, є її свого роду національною емблемою.

У день Першої Пречистої селяни приносили в церкву на літургію колосся нового врожаю, щоб «Успіння-матінка» благословила їхній труд та зберегла зібраний врожай від пожежі та дощу. У цей день Свята Церква згадує праведну кончину Божої Матері - подія, забарвлене одночасно печаллю про закінчення життєвого шляху заступниці за рід людський і радістю про з'єднання Пречистої Матері Господньої із Сином Своїм.Після Вознесіння Господа Матір Божа залишалася під опікою апостола Іоанна Богослова, а в його відсутність жила в будинку його батьків поблизу гори Оливної. Для апостолів і всіх віруючих Вона була втіхою і повчанням. Розмовляючи з ними, Матір Божа повідала про чудесні події Благовіщення, бессеменного зачаття і нетлінного від Неї народження Христа, Його дитинства і всього земного життя. Подібно апостолам, Вона насаджувала і стверджувала Християнську Церкву Своєю присутністю, словом і молитвами.

6 червня 2015 року

Вітаємо!
В день вшанування "Іржавської" ікони Пресвятої Богородиці

6 червня 2015 року
Високопреосвященніший Архієпископ Ніжинський і Прилуцький Іриней
освятив відбудовану на благодійні кошти громадян
Церкву Успіння Пресвятої Богородиці
в селі Кобижча Бобровицького району.

Після завершення чину освячення храму Його Преосвященство очолив Божественну літургію у співслужінні духовенства єпархії.

Низько вклоняємося всім, хто не зламався духом через трагедію, яка призвела до руйнування Церкви Успіння Пресвятої Богородиці,
хто свято вірив у її відродження і вклав в цю справу душу та сили.


Дякуємо всім, від стареньких бабусь, які молилися за те, щоб Храм був відбудований якомога швидше, до високопосадовців, які також виявилися небайдужими до спільної біди.

Та особливо дякуємо настоятелю Церкви отцю Василю, який об'єднував весь цей час людей навколо себе
і спрямовував всі дії в єдине русло, який виявився таким стійким і цілеспрямованим. Дякуємо Богові за те, що він послав нам таку людину - з великою душею і великим серцем.

На малому вході Архіпастир з благословення Предстоятеля Української Православної Церкви Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія нагородив настоятеля Храму протоієрея Василія Гавія богослужбовою нагородою – правом носіння митри.

Наприкінці богослужіння відбувся Хресний хід та водосвятний молебень
перед шанованою "Іржавською" іконою Пресвятої Богородиці.

5 червня 2015 року

Запрошуємо усіх православних 6 червня 2015 року до відбудованного Храму!

В Церкві Успіння ПресвятоЇ Богородиці с. Кобижча відбудеться престольне свято – вшанування "Іржавської" ікони Пресвятої Богородиці
та знаменна подія в житті усієї Ніжинської єпархії
освячення відбудованого після пожежі Храму.

Обряд освячення храму за християнським каноном також носить назву оновлення храму - «бо через освячення храм зі звичайної будівлі робиться святим, а тому зовсім іншим, новим».

Чин освячення звершить
Архієпископ Ніжинський і Прилуцький Іриней.

У відбудованому храмі будуть підноситися молитви за всіх благодійників, будівельників і помічників - усіх, хто доклав частинку своєї душі до цієї благої справи.

По завершені богослужіння відбудеться святковий хресний хід.

Церква Успіння ПресвятоЇ Богородиці в селі Кобижча відсвяткує своє друге народження в оточенні своїх справжніх прихильників, своїх діточок, що зберуться гідно вшанувати її.

Отже, у всіх прихожан Церкви вже зараз піднесений, радісний настрій. Нарешті, спільними зусиллями ми відродили нашу улюблену Церкву.

Щиро дякуємо за підтримку!

Ми перебуваємо в очікуванні Божої благодаті і запрошуємо приєднатися до святкування усіх православних.

Згадаємо, як відбувалося вшанування «Іржавської» Ікони Пресвятої Богородиці в торішні роки.

6 червня 2012 року

6 червня 2011 року

12 квітня 2015 року

У храмі Успіння Пресвятої Богородиці відбулося святкування пасхальних свят 2015 року

Пасхальна служба традиційно розпочалася з читання книги Діянь святих апостолів.

Далі була здійснена Пасхальна полуношниця, під час якої Плащаницю Спасителя занесли у вівтар і поклали на престолі храму.

Рівно опівночі навколо храму почався Хресний хід, після якого - Пасхальна утреня і Божественна Літургія свт. Іоанна Златоуста.

По закінченню літургії парафіяни Змогли освятити паски.





Фотографії зроблені 12 квітня 2015 року


1 січня 2015 року

Запрошуємо до Церкви Успіння Пресвятої Богородиці на святкування православних свят, що відбудуться у 2015 році

СВІТЛЕ ХРИСТОВЕ ВОСКРЕСІННЯ (ПАСХА ХРИСТОВА) - 12 квітня

Великі свята:

14 січня, вівторок – Обрізання Господнє і пам’ять свт. Василія Великого.

7 липня, понеділок – Різдво Іоана Предтечі.

12 липня, субота – святих первоверховних апостолів Петра і Павла.

11 вересня, четвер – Усікновення глави Іоана Предтечі.

14 жовтня, вівторок – Покрова Пресвятої Богородиці.



Дванадесяті – перехідні:

5 квітня, неділя – Вхід Господній у Єрусалим (Вербна неділя).
21 травня, четвер – Вознесіння Господнє.
31 травня, неділя – День Святої Тройці. П’ятдесятниця.

Дванадесяті – неперехідні:

19 січня, понеділок – Хрещення Господнє.
15 лютого, неділя – Стрітення Господнє.
7 квітня, вівторок – Благовіщення Пресвятої Богородиці.
19 серпня, середа – Преображення Господнє.
28 серпня, п'ятниця – Успіння Пресвятої Богородиці.
21 вересня, понеділок – Різдво Пресвятої Богородиці.
27 вересня, неділя – Воздвиження Хреста Господнього.
4 грудня, п'ятниця – Введення у храм Пресвятої Богородиці.
7 січня, середа – Різдво Христове.

6 червня 2014

6 червня 2014 року в Храмі Успіння ПресвятоЇ Богородиці с. Кобижча відбулося престольне свято - вшанування "Іржавської" ікони Пресвятої Богородиці.

Як радісно, що наша відтворена реліквія знову з'явилася у Храмі, і ми разом схилили коліна перед цим древнім чудотворним образом. Як символічно, що це сталося напередодні свята Святої Трійці

Божественна літургія була звершена. Дякуємо богу! Після причащання прихожан відбувся традиційний Хресний хід. Найближчим часом ми розмістимо докладний фотозвіт про ці події.









1 червня 2014

6 червня 2014 року запрошуємо усіх православних на вшанування "Іржавської" ікони Пресвятої Богородиці у Храм Успіння Пресвятої Богородиці в с. Кобижча.

Друзі, радіймо разом, що наша відтворена реліквія знову з'явилася у Храмі. Вшануймо древній чудотворний образ. Схилимо коліна перед святинею і попросимо заступництва Цариці Небесної.

Відбудеться Божественна літургія.

Запрошуємо!







Згадаємо, як урочисто ми святкували цю подію торішні роки.

Вшанування «Іржавської» ікони Пресвятої Богородиці 6 червня 2012 року

6 червня 2012 року, в день вшанування ікони Божої Матері, іменованої «Іржавська», Преосвященніший єпископ Ніжинський і Прилуцький Іриней звершив Божественну літургію в Успенській церкві Московського патріархату села Кобижча Бобровицького району.

Наприкінці богослужіння відбулася хресна хода та водосвятний молебень перед шанованою іконою Пресвятої Богородиці.

Свято «Іржавської» ікони Божої Матері 6 червня 2011 року

6 червня, в день святкування на честь місцевошанованої ікони Божої Матері, іменованої «Іржавська», Преосвященніший єпископ Ніжинський і Прилуцький Іриней звершив Божественну літургію в Успенській церкві Московського патріархату села Кобижча Бобровицького району.

Вшанування "Іржавської" ікони Пресвятої Богородиці 6 червня 2010 року

6 червня, в Неділю 2-гу після Пятидесятниці, Всіх святих, в землях Русі просіявших, Преосвященніший єпископ Ніжинський і Прилуцький Іриней звершив Божественну літургію в Успенській церкві Московського патріархату села Кобижча Бобровицького району з нагоди святкування на честь "Іржавської" ікони Пресвятої Богородиці.

На Малому вході Владика нагородив настоятеля храму протоієрея Василія Гавія правом служіння з хрестом з прикрасами.

16 травня 2014

Запрошуємо усіх православних на богослужіння в день Святої Трійці у Храм Успіння Пресвятої Богородиці в с. Кобижча.

Ми були дуже раді і вдячні усім, хто завітав до нас у село на Великдень, хто підтримав нашу громаду у справі відбудування церкви, що була зруйнована півтора роки тому, а зараз вже стоїть майже відроджена.

Друзі, зустрінемося ж знову і схилимо наші коліна разом та попросимо, щоб Господь послав нам рясно дари Святого Духа.

На Трійцю народилася Церква. Тож святкування цього дня у відновленому Храмі - дуже символічно, дуже значуще. Запрошуємо!






20 квітня 2014

З Божою допомогою сталася ця урочиста подія, на яку так очікували та сподівалися - Великодне богослужіння в оновленому Храмі Успіння Пресвятої Богородиці.
У неділю, 20 квітня Церква зібрала надзвичайну кількість прихожан. Серед них не тільки місцеві мешканці, але й усі, хто дізнався про завершення основних будівельних робіт через мережу Інтернет і приїхав, щоб святкувати і радіти разом з кобижчанцями. Саме ці люди майже рік тому відгукнулися на прохання про допомогу. Величезна вдячність усім за підтримку. Низький уклін. Будемо й надалі сповіщати про події, що відбуваються у нашій Церкві, і, сподіваємося, втішати ваші серця лише благими звістками.

Пропонуємо ознайомитися з фотозвітом та описом подій, що сталися на Великдень у нашому відродженому Храмі.

В ніч з 19 на 20 квітня в кобижчанській Церкві Успіння Пресвятої Богородиці вперше після пожежі відбулося Великоднє Богослужіння. В день свята Світлого Христового Воскресіння Церква зібрала неймовірну кількість людей. Службу проводив настоятель Храму протоієрей отець Василь Гавій.

Не дивлячись на те, що Церква поки знаходиться на завершальній стадії будівництва, служба відбулася за всіма канонами. Церковна утвар розмістилася поміж дерев’яних балок, а ікони розвісили на неоздоблених цегляних стінах.

Мабуть, не має такої кобижчанської сім'ї, яка б у повному складі не відвідала б у цей день Церкви. З пасками та крашанками прийшли і старі, і малі. Здавалось, що не буде кінця православному люду. Освячення відбулося у надзвичайно піднесеному настрої.

Сталася ця надзвичайно урочиста подія. Світле Христове Воскресіння ми зустріли у відбудованій Церкві, і це дуже знаменно. Гадаємо, що зовсім скоро ми завершемо й оздоблювальні роботи та запросимо до Церкви Успіння Пресвятої Богородиці усіх добрих людей, що так нам допомагали та допомагають кобижчанцям.

8 квітня 2014 року

Дуже гарна новина – з Божою допомогою роботи по відбудуванню Церкви Успіння Пресвятої Богордиці майже завершено.

Залишилося зовнішнє та внутрішнє оздоблення, але це не завадить зустріти Великоднє свято в оновленому Храмі.

Тож запрошуємо всіх на Великдень до Кобижчі.

Запрошуємо в нашу Церкву Успіння Святої Богородиці у рідному селі.

Висловлюємо величезну вдячність за підтримку та допомогу.

18 березня 2014 року

Дякуємо Богу - сталася велика подія: Церква Успіння Пресвятої Богородиці ще не добудована, але завдяки благодійникам вже заявилися накупольні хрести.

Преосвященніший Єпископ Ніжинський та Прилуцький Іриней благословив освячення накупольних хрестів. Хрести будуть встановлені на куполи, а згодом підняті на відроджений храм Успіння Пресвятої Богородиці.

Чин освячення хрестів звершив благочинний Бобровицького округу протоієрей Миколай Дорошко у співслужінні настоятеля храму протоієрея Василія Гавія та священників Бобровицького округу.

Вклонитися хрестам прийшла вся громада – мешканці села Кобижча, голова сільської ради та багато інших православних, до яких дійшла ця радісна звістка.

15 листопада 2013 року

Ми дуже радіємо, що у нашому світі так багато не байдужих людей, які здатні відгукнутися на заклик про допомогу.

Завдяки їм вже постав з попелу оновлений Храм Успіння Пресвятої Богородиці: майже закінчено будівництво внутрішніх і зовнішніх стін.

Допомога надходить з усіх боків.

Величезна, величезна величезна вдячність всім добрим людям.

1 грудня 2013 року

Дуже дякуємо усім людям, що допомагають відбудувати Церкву Успіння Пресвятої Богородиці в Кобижчі.

Вже готовий архітектурний проект, швидкими темпами йде закупівля будівельних матеріалів.

І найголовніша новина - Церква постане на історичному фундаменті.

Пожертвування продовжують надходити. Є надія, що роботи почнуться найближчим часом.

Величезна вдячність всім небайдужим людям.

28 вересня 2012 року

27 вересня 2012 року сталося велике горе.

Згоріла наша гордість, наша радість - Церква Успіння Пресвятої Богородиці.

Церква являла з себе шедевр дерев'яної архітектури 19 століття і значилася в списку пам'яток історії та культури України.

Але для нас, мешканців села, вона, перш за все, була надійною опорою буття: саме тут ми знаходили відповіді на всі духовні питання. І ось тепер нашу надію знищено. Як повірити, що це сталося? Горе, горе…

З Божою допомогою зберемося всі і відбудуємо Храм. Нехай він постане оновлений і ще гарніший.

Звертаємося до всіх добрих людей: допоможіть.

Збір коштів на будівництво Свято-Успенської Церкви здійснюється на розрахунковий рахунок:

Релігійна Громада Української Православної Церкви Ніжинської Епархії
Свято-Успенської парафії с. Кобижча, Бобровицького району.

Р/р - 26003051411485

МФО - 353586

ОКПО - 21401950

ПАО КБ «ПриватБанк»


Призначення платежу:
Благодійний внесок на відновлення церкви

Настоятель Церкви Успіння Пресвятої Богородиці
протоієрей отець Василь Ілліч Гавій
тел.: 095 1750020