Відбудова Церкви Успіння Пресвятої Богородиці у Кобижчі

12 квітня 2015 року

Відбудова Церкви Успіння Пресвятої Богородиці майже завершена. Дуже дякуємо усім благодійникам та помічникам за допомогу.

На Великодні свята зібралася велика громада.

Пройшов лише рік з Великодня 2014, а приміщення Церкви змінилося до невпізнання. Справжня світлиця запросила до себе парафіян: оздоблені стіни, підлога, вікна та різблені двері, чудові ікони, вівтар, увінчаний урочистим написом "Христос Воскрес".

 

29 вересня 2014

Дякуємо Богові, за те що події йдуть своєю чергою, але відновлення церкви Успіння Пресвятої Богородиці все ж триває. Гадаємо, що це вкрай необхідно для нашої багатостраждальної країни у такі важкі часи. Церква - це наша надія і підтримка.

Отже на цей час маємо завершене зовнішнє оздоблення куполів та світлових барабанів. Церква все більш і більш стає схожою на свій історичний оригінал, але постає ще кращою і вже більш захищеною від негоди. З фотозвіту бачимо, що на деяких стінах стоять будівельні ліси. Це говорить про те, що відбувається їх зовнішня обробка: роботи з куполів спустилися нижче.

Є досягнення і в середині приміщення. Практично завершена внутрішня штукатурка стін.

Зсередини купол прикрашає велика церковна люстра зі свічками – панікадило. Присутні всі основні атрибути для проведення богослужінь.

Дякуємо усім, хто знайшов змогу долучитися до цієї благої справи – відновлення постраждалої Церкви Успіння Пресвятої Богородиці в с. Кобижча. Будемо раді будь-яким пожертвуванням та допомозі.

 

8 квітня 2014

Друзі, є гарні новини: роботи з відтворення Храму Успіння Пресвятої Богородиці майже завершено. Яке ж це щастя, що з Божою допомогою усім миром ми змогли здійснити наші наміри і не тільки відбудувати Церкву, але й ще зробити це безпосередньо на історичному фундаменті. Фактично залишились лише оздоблювальні роботи в середині церкви, і ззовні. Але це не завадить зустріти Великодні свята в Кобижчі. Запрошуємо всіх вірян на освячення Великоднього хліба та обрядових Пасхальних страв до відбудованого Храму Успіння Пресвятої Богородиці.

Як видно з останніх знімків, будівництво не припинялося ні на тиждень. З моменту нашої попередньої публікації була виконана величезна робота: церква нарешті отримала покрівлю і куполи, були встановлені нові хрести, вікна і двері. Будівля поступово стає окрасою Кобижчі, і в першу чергу це велика заслуга всіх тих небайдужих людей, які доклали зусиль до цієї святої справи.

Пройде ще трохи часу, і цей неперевершений храм відкриє свої двері для прихожан на довгі роки. А поки, чекаємо зустрічі на Великодньому богослужінні в селі Кобижча.

 

18 березня 2014 року

Дякуємо Богу - сталася велика подія: Церква Успіння Пресвятої Богородиці ще не добудована, але завдяки благодійникам вже заявилися накупольні хрести.

Преосвященніший Єпископ Ніжинський та Прилуцький Іриней благословив освячення накупольних хрестів. Хрести будуть встановлені на куполи, а згодом підняті на відроджений храм Успіння Пресвятої Богородиці.

Чин освячення звершив благочинний Бобровицького округу протоієрей Миколай Дорошко у співслужінні настоятеля храму протоієрея Василія Гавія та священників Бобровицького округу.

Вклонитися хрестам прийшла вся громада – мешканці села Кобижча, голова сільської ради та багато інших православних, до яких дійшла ця радісна звістка.

 

15 листопада 2013

Пропонуємо вашій увазі невеликий фотозвіт з будівельного майданчика в селі Кобижча. На тому самому місці, де рік назад стояв лише сам фундамент, повним ходом зводиться нова будівля церкви. Церква Успіння Пресвятої Богородиці була видатною пам’яткою архітектури України XIX століття, і втрата цієї історичної споруди - це втрата для всієї країни. Завдяки добровільним пожертвуванням самих кобижчанців та всіх небайдужих людей, цей храм знову повстане з попелу, і відкриє двері для прихожан.

Саме таким храм виглядає на сьогоднішній день. Як можна помітити, ззовні нова церква точнісінько повторює архітектуру старої, яка була побудована в 1895 році, але на відміну від неї, вона не дерев’яна, а цегляна. Це дозволить зберегти її для нащадків на довгі роки. Такий стиль був характерний для монументальної дерев'яної архітектури другої половини XIX століття, і кобижчанська церква не стала винятком: вона має один купол, прибудовану дзвіницю, і приділ з південної сторони.

Вже майже повністю закінчилось будівництво внутрішніх і зовнішніх стін. На цьому етапі можна оцінити весь масштаб виконаної роботи. Будівля вже виглядає велично, і це вселяє неабияку надію. Закінчується зведення двох барабанів для головного і дзвіничного куполів. Пройде ще трохи часу, і будівельники закінчать покрівлю, і встановлять прекрасні полігональні куполи. Але на цьому робота не закінчиться: на черзі підлога та оздоблення стін, які до того ж ще потрібно розписати.

Хоча зроблено вже багато, ще рано робити висновки про подальшу долю храму. Потрібно докласти зусиль, щоб довести почату справу до кінця, і повернути втрачену святиню. Ми закликаємо всіх небайдужих приєднатися до цієї великої справи. Будь-яка допомга може стати в нагоді. Якщо Ви готові долучитися до відтворення 140-річної історії, усю необхідну інформацію Ви можете дізнатися за цим посиланням.

Церква Успіння Пресвятої Богородиці в селі Кобижча має нелегку долю: вона пережила дві пожежі, пограбування, в неї потрапляла блискавка, і цей храм все рівно не зник з лицця землі. Його історія чимось схожа на історію України: вона теж пройшла крізь вогонь, мародерства більшовиків, і в її небі не раз збирались чорні хмари. Але поки наш народ буде єднатися у скрутні часи - ми все зможемо подолати.

 

 

1 грудня 2012

Мешканці села Кобижча виражають величезну вдячність всім тим людям, які відгукнулися і продовжують відгукуватися на їх горе, які внесли свій помірний вклад до справи відновлення Церкви Успіння Пресвятої Богородиці. Низький їм уклін. Пожертвування надходять щодня. Ми віримо, що настане час, коли на нашому сайті ми розмістимо фото відтвореної Церкви, яку відбудували звичайні, на перший погляд, люди, але ці люди мають велике серце і благородну душу. А поки що на зібрані кошти зараз куплена частина необхідних будівельних матеріалів, а також зроблений архітектурний проект. Про те як виглядатиме відновлена Церква, можливо судити по зображеннях, розміщених нижче.

 

 

10 жовтня 2012

Пожежа, що знищила Церкву Успіння Пресвятої Богородиці Московського патріархату, зачепила за живе, боляче ранила серця багатьох віруючих і просто культурних, освічених людей. Вона змусила їх об'єднатися довкола одного величезного бажання – щонайшвидше спільно відновити Храм.

Роботи по відновленню почалися відразу ж, як тільки стих безжалісний вогонь. Кобижчанці, від малого до старого, зібралися на згарищі і дуже швидко навели лад, очистивши уцілілий фундамент від обгорілих залишків. І  їм боляче було бачити складені разом зкорчені вогнем хрести з куполу і дзвіниці церкви. Досить поглянути на цей німий докір, для того, щоб повною мірою відчути всю драматичність того, що сталося.

Щоб хоч трохи пом'якшити біль втрати, мешканці села стали діяти без щонайменшого зволікання. Як тимчасове приміщення для відправлення служби було вирішено використовувати хатинку, розташовану на території церкви. Для розширення площі цього приміщення, адже згоріла церква вміщала в себе більше 600 чоловік, за дуже короткий час, буквально за пару діб, до нього була зроблена прибудова.

Далі почалися роботи по внутрішньому облаштуванню: багато людей для цього віддали свої найдорожчі реліквії, які, мабуть, завжди складали невід'ємну частину їх власних помешкань, - ікони, що були символом віри не одному поколінню сім'ї. Лише одна ікона, з тих, що прикрашали чудовий храм до пожежі, дивом уціліла. Вона була написана зовсім недавно і за декілька днів до трагедії тимчасово переміщена, щоб отримати гідне обрамлення.

З'явилося й нове церковне начиння: позолочені церковні свічники, семісвічники та інше. Його також подарували збентежені подією люди. І не біда, що аналой був нашвидку збитий з дощок прихожанами, зате служби вже поновилися, і з'явилася перша радісна звісточка, яка сповіщає, що загальними зусиллями Храм скоро буде відновлений.

Є й грошові пожертви: з різних місць небайдужі люди, які дізналися про горе із засобів масової інформації, перераховують гроші на розрахунковий рахунок, для того щоб якнайшвидше відбудувати зруйновану церкву заново. Щиро дякуємо їм за цю добру справу.

Нову будівлю планується розмістити всередині старого фундаменту, так як, на жаль, він непоправно пошкоджений і не може бути використаний за своїм прямим призначенням. Однак залишки старого фундаменту будуть обрамляти нову церкву і створять зв'язок часів, зміцнивши її у всіх сенсах цього слова.

детальнiше...

 

Пошук по сайту